Asahi Super Dry 1987 yılında Japonya’nın ilk “karakuchi” birası olarak piyasaya sürülmüş. Karakuchi, Japonların gündelik hayatlarında özellikle mutfaklarında ve içki kültürlerinde bir sınıflandırma kavramıdır. Çok anlamlı olabilen bu sözcük kısaca ”kuru” olarak nitelendirilebilir. Örnek vermek gerekirse Japonların ulusal içkisi olan ”Sake” damakta kuru bir hissiyat ve lezzet bıraktığından bu sınıflandırmaya tabiidir. Bira üzerinden örnek vermek gerekirse stout’lar karakuchi tadına uygun olmayan biralardır. Pale lager tipinde hafif biralar ise karakuchi kavramına uygundur. Asahi’nin adındaki ”Super Dry” (yani süper kuru) da aslında buradan gelmektedir.
Asahi bu biranın oluşumunu bir araştırmaya dayandırmaktadır. 1980’lerin ortalarında Japon biraları genel olarak acımsı ve koyu idi. Tam o dönemler Japonların damak tatları daha hafif lezzetlere kaymaktaydı. Asahi, bu değişimin farkına vararak Tokyo ve Osaka civarlarından 5000 biraseverin katıldığı bilimsel bir araştırma gerçekleştirmiş.
Yapılan bu araştırmada, biraseverler, yoğun olarak daha hafif, ferah ve her türlü yiyecek ile uyumla tüketilebilecek bir bira isteleriklerini belirtmişler. Biraseverlerin bu talebini karşılamak için son teknolojiyi kullanarak araştırmalar başlatılmış. Özellikle bira mayası bu istekler doğrultusunda özen ile seçilmiş.
Asahi Super Dry piyasaya sürüleli uzun yıllar geçse de, karakuchi tadını mükemmel hale getirebilmek icin günümüzde hala geliştirilmektedir.
Sıra geldi tadıma! O halde ”Kanpai!” yani ”Kadehler boşalsın!” Başka bir deyiş ile: Şerefe!
Bira tipi: Pale Lager
İçindekiler: Su, arpa maltı, tahıl, şerbetçi otu ve pirinç.
Hacim: 33 cl.
Alkol oranı: 5 %
Yorumlarımız
Renk: Akçağaç şerbetini ve balı andıran bir rengi var.
Köpük: İki parmak kalınlığında. Azalsa da son yudumlara dek kalan bir köpük.
Koku: Bal ve çiçek tonlarını barındıran malt kokusu.
İlk yudumda Ferah yoğun malt tadı. Malt acımcı bir lezzet veriyor. Tadı düz pilsner gibi. Hafifliği ise klasik bir pale lager.
Ardından gelen tat ağızda daha da yumuşak bir hal aldı. Fakat yudumlarken hafif bir acımsı tat veriyor. Maltın tadı baskın.
Sonlara doğru adından da anlaşılacağı üzere kuru, duru ve dengeli bir şekilde devam etti. Ağızda hoş ve ferah bir malt tadı bıraktı.
Birlikte tüketilebilecek yiyecek(ler): Biz kökenine yakışsın diye sushi ile birlikte tükettik. Gayet güzel oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse, herhangi bir yiyecek ile uyumla tüketilebilir. Bu sebeple, Asahi Super Dry, yukarda belirttiğimiz araştırma doğrultusunda oluşturulduğunu bize tasdik eder gibi.
Son not: Asahi Super Dry, içerdiği pirinç haricinde bize Uzak Doğuyu andıracak (lezzet bakımından) bir özellik sunmuyor. Ancak ilginçtir, Japonlar tarafından ürettildiğini bildiğimiz için midir nedir, temiz şartlarda ürettildiğini içimindeki duruluğundan dolayı hissedebiliyorsunuz. Birada sadelik ve duruluk arayanlara tavsiye edilir.
Biracilar.com Puanı: 7/10