Les Brasseurs de Gayant - La Goudale de Noël (Fransa)



Avrupa’da Noel’in yaklaşması ile birlikte Noel’e özel olarak üretilen ve yılın sadece son bahar aylarından yılbaşına kadar (genellikle Ekim ayı sonundan itibaren) tedarik edilebilen biraların üretimi yaygındır. 

La Goudale adını 14. yüzyılda iyi biraların Goudale, Goudalle ya da Good ale olarak adlandırılmakta idi. Ayrıca, üreticiler Goudalier isminde bir satıcıdan malzeme almaktaydılar. Böylelikle, La Goudale ismi doğmuş oldu. 

Zaman La Goudale yudumlama zamanı: ”à la tienne”.

Bira tipi: Strong beer/Noel Birası
İçindekiler: Su, arpa maltı, buğday, pirinç, dekstroz, aromatik karamel, fruktoz, şerbetçi otu, kişniş, portakal kabuğu, antioksidan (askorbik asit)
Hacim: 75 cl. (Şişe)
Alkol oranı: %7.2


Yorumlarımız

Renk: Çayı andıran kehribar rengi
Köpük: Yarım parmak kalınlığında ve kalıcı olmayan köpük
Koku: Şeker ve narenciye kokusu hakim

İlk yudumda kokudaki şeker ve narenciyenin tatta da belirgin olduğunu hissediyorsunuz. Narenciyeden dolayı bir ferahlık hissediliyor. Ayrıca içimi gayet dolgun ancak rahatsız etmeyecek seviyede bir koyuluk mevcut.
Ardından gelen tat koyu kıvamı izleyen dolgun bir şekilde devam ediyor. Bunu, damakta oldukça değişik hisler uyandıran tatlılık ve acılığın arasında sürekli geçişler yapan bir tat izliyor. Narenciye tadı bu safhada kayboluyor.
Sonlara doğru tatlılık ile acılığın dansının ardından, acılığın hakimiyeti söz konusu. La Goudale tadımımız damağımızda acı bir tat bırakarak sonlanıyor.
Birlikte tüketilebilecek yiyecek(ler): Tuzlu yiyecekler veya atıştırmalık cerezler.
Son not: Ufak tuzlu atıştırmalıkların yanında uyumla içilebileceğini düşündüğümüz bir bira. Fakat içinde bulunduğu iddaa edilen karamel aromasını alamadık. Karakteristik bir tadı olmayan, sıradan bir bira. Alışılagelen Noel biralarına kıyasla, beklentilerimizin altında, ortalama bir deneyim oldu.

Biracilar.com Puanı: 6.5/10