Bira Çeşitleri

Bira genel olarak fermentasyona tabi tutulmuş her türlü malt içeceğini içerir. Biralari ana olarak Aleler (çok mayalanmış bira), lagerlar (az mayalanmış bira) ve bu iki kategorinin arasındaki hibridler olarak sınıflandırmak mümkündür.

Aleler geçmişleri antik çağlara dayanan, bilinen en eski bira çeşididir. Aleler geleneksel olarak 12 ila 21oC arasında ve Lagerlara kıyasla daha kısa sürede fermante olurlar (mayalanırlar).

Lagerlar ise yaklaşık olarak 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu bira türü 3 ila 10oC arasında ve Alelera kıyasla daha uzun sürede fermante olurlar.

Aleler ve Lagerlar arasındaki bu farklılık maya tipinden kaynaklanır. Alelerde kullanılan mayalar fermantasyon (mayalanma) sırasında biranın üstünde bir tabaka oluştururken, Lagerlarda kullanılan mayalar fermantasyon sırasında biranın dibine çökerek burada bir katman oluştururlar. Lager sınıfı biralarda kullanılan daha düşük fermantasyon ve yaşlandırma sıcaklıkları, maya aktivitesini yavaşlatır ve oluşum süresini uzatır.

Düşük ortam sıcaklığı alelerde yaygınlıkla bulunan meyve aromalarının lagerlarda oluşumunu engeller. Bu durum aynı zamanda lagerlarda daha hafif ve yumuşak bir tat oluşumunu sağlar.

Ale bira ailesinin üyeleri arasında Pale Ale (açık ale) ve Brown Ale (kahverengi ale), lager ailesinin üyeleri arasında ise Pilsner ve Dark Lager (koyu lager) sayılabilir.

Bu iki bira ailesi arasında ayırım yapmak her zaman kolay olmasa da genel olarak:

Aleler
·       Daha sert tatları vardır
·       Daha çok meyve tadı ve aroma içerirler
·       Daha keskin bir tada sahiptirler
·       Daha baskın, karmaşık bir tat ve aromaları vardır
·       7 ila 12oC arasında içimleri idealdir

Lagerlar
·       Daha hafif tatları vardır
·       Yoğun gazlı ve tazedirler
·       Akıcı ve hafiftirler
·       Tatlı ve dengeli tat ve aromaları vardır
·       3 ila 7oC arasında içimleri idealdir

Bu iki temel bira ailesinin dışında bir de hibrid (melez) biralar vardır. Bu biralar aleler ile lagerlarin özelliklerini birleştirirler. Örneğin, bir bira düşük sıcaklıklarda ancak ale mayası ile veya yüksek sıcaklıklarda fakat lager mayası kullanılarak imal edilebilir.

Bu noktada bira kültüründe oldukça önemli yere sahip Porter ve Stout türlerinden de söz etmek gerekir. Birbirine çok benzese de bu iki tur arasında ayırım yapmak mümkündür.

Porter
Porter, koyu, neredeyse siyah, meyve tadı içeren ve kuru bir tarzdır. Üst fermantasyon yolu ile elde edilir (ale). Porter Tat, renk ve aroma vermek için bir kavrulmuş malt ile mayalanır.

Stout
Stout da üst fermantasyon yöntemi ile kavrulmuş maya kullanılarak imal edilen siyah bir bira türüdür. Porter kadar tatlı değildir; zengin, kremli bir köpüğü vardır ve arpa ile tatlandırılmış ve renklendirilmiştir. Stout yapımında, genellikle, koyu, hafif sert, kahveye benzer tat oluşturmak icin maltsız kavrulmuş arpa da kullanılır.

BİRA ve RENK

Bira rengini içerisinde kullanılan malt türlerinden alır. Aşağıdaki sekilde renklerine göre çeşitli bira türleri özellikleri ve kendileriyle uyumlu yiyekler ile birlikte resmedilmiştir.  



Bira tarzı
Alkol derecesi*
Acılık derecesi
Özellikler
Uygun yiyecekler
Pale (açık renkli) lager
%3-6
20-40
Yüksek gaz oranı,   hafif tadı ve keskin “cila”
Tavuk, deniz mahsülleri, peynir ve limon
Blonde (sarı) ale
%4-7
20-30
Düşük veya orta seviyede şerbetçi otu keskinliği ile hafif malt tadı
Tatlı veya acı yiyecekler
Hefeweizen (Bugday mayası)
%4-7
15
Bulanık görüntü ve belirgin maya tadı
Hardal, salatalık   turşusu ve yaban turbu gibi asidik ve acı yiyecekler
Pale (açık renkli) ale
%4 civarı
50-100
Yoğun şerbetçi otu aroması ve orta derecede keskin tat
Acılı, tütsülü veya aroması bol tatlar
IPA (Indian Pale Ale)
(Hint açık renkli ale)
%6-7
50-100
Bastan sona kadar belirgin şerbetçi otu keskinliği
Tuzlu, acılı yiyecekler, kızartmalar, burgerler
Amber Ale
%4-7
20-60
Şerbetçi otu keskinliği ile dengelenmiş malt tadı
Burger, acılı yiyecekler, pizza, kızartmalar, biftek
Irish Red
(Irlanda Kirmzı 2) ale
%4-6
50-100
Malt vurgusu ve hafif karamel tadı 
Acılı ve tütsülenmiş yemekler, mangalda tavuk ve sıgır eti
Brown (kahverengi) ale
%4-6
20-60
Karamel ve toffee tadı ile koyu bir malt tadı
Peynir, et, sonbahar sebzeleri, burgerler, deniz mahsülleri
Porter
%4-5
30-60
Çikolata tadı ile hafif kavrulmuş “cila”
Somon balığı gibi yağ oranı yüksek balıklar, mangal, sosis, kırmızı et
Stout
%5-10
30-60
Ağır kavrulmuş tat, kahve emaresi
Kavrulmuş ve tütsülenmiş yiyecekler, mangal, tuzlu yiyecekler, çikolata
*Alkol dereceleri ortalama olarak verilmiştir.