Bira genel olarak fermentasyona
tabi tutulmuş her türlü malt içeceğini içerir. Biralari ana olarak Aleler
(çok mayalanmış bira), lagerlar
(az mayalanmış bira) ve bu iki kategorinin arasındaki hibridler
olarak sınıflandırmak mümkündür.
Aleler geçmişleri antik çağlara
dayanan, bilinen en eski bira çeşididir. Aleler geleneksel olarak 12 ila
21oC arasında ve Lagerlara kıyasla daha kısa sürede fermante
olurlar (mayalanırlar).
Lagerlar ise yaklaşık olarak 200
yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu bira türü 3 ila 10oC arasında
ve Alelera kıyasla daha uzun sürede fermante olurlar.
Aleler ve Lagerlar
arasındaki bu farklılık maya tipinden kaynaklanır. Alelerde kullanılan
mayalar fermantasyon (mayalanma) sırasında biranın üstünde bir tabaka
oluştururken, Lagerlarda kullanılan mayalar fermantasyon sırasında biranın
dibine çökerek burada bir katman oluştururlar. Lager sınıfı biralarda
kullanılan daha düşük fermantasyon ve yaşlandırma sıcaklıkları, maya
aktivitesini yavaşlatır ve oluşum süresini uzatır.
Düşük ortam sıcaklığı alelerde
yaygınlıkla bulunan meyve aromalarının lagerlarda oluşumunu engeller. Bu
durum aynı zamanda lagerlarda daha hafif ve yumuşak bir tat oluşumunu
sağlar.
Ale bira ailesinin üyeleri
arasında Pale Ale (açık ale) ve Brown Ale (kahverengi ale), lager ailesinin
üyeleri arasında ise Pilsner ve Dark Lager (koyu lager) sayılabilir.
Bu iki bira ailesi arasında
ayırım yapmak her zaman kolay olmasa da genel olarak:
Aleler
· Daha sert
tatları vardır
· Daha çok meyve
tadı ve aroma içerirler
· Daha keskin bir
tada sahiptirler
· Daha baskın,
karmaşık bir tat ve aromaları vardır
· 7 ila 12oC
arasında içimleri idealdir
Lagerlar
· Daha hafif
tatları vardır
· Yoğun gazlı ve
tazedirler
· Akıcı ve
hafiftirler
· Tatlı ve
dengeli tat ve aromaları vardır
· 3 ila 7oC
arasında içimleri idealdir
Bu iki temel bira ailesinin
dışında bir de hibrid (melez) biralar vardır. Bu biralar aleler
ile lagerlarin özelliklerini birleştirirler. Örneğin, bir bira düşük
sıcaklıklarda ancak ale mayası ile veya yüksek sıcaklıklarda
fakat lager mayası kullanılarak imal edilebilir.
Bu noktada bira kültüründe
oldukça önemli yere sahip Porter ve Stout türlerinden
de söz etmek gerekir. Birbirine çok benzese de bu iki tur arasında ayırım
yapmak mümkündür.
Porter
Porter, koyu, neredeyse siyah,
meyve tadı içeren ve kuru bir tarzdır. Üst fermantasyon yolu ile elde edilir (ale).
Porter Tat, renk ve aroma vermek için bir kavrulmuş malt ile
mayalanır.
Stout
Stout da üst fermantasyon yöntemi
ile kavrulmuş maya kullanılarak imal edilen siyah bir bira türüdür. Porter
kadar tatlı değildir; zengin, kremli bir köpüğü vardır ve arpa ile
tatlandırılmış ve renklendirilmiştir. Stout yapımında, genellikle, koyu, hafif
sert, kahveye benzer tat oluşturmak icin maltsız kavrulmuş arpa da kullanılır.
BİRA ve RENK
Bira rengini içerisinde
kullanılan malt türlerinden alır. Aşağıdaki sekilde renklerine göre çeşitli
bira türleri özellikleri ve kendileriyle uyumlu yiyekler ile birlikte
resmedilmiştir.
Bira tarzı
|
Alkol derecesi*
|
Acılık derecesi
|
Özellikler
|
Uygun yiyecekler
|
Pale (açık renkli) lager
|
%3-6
|
20-40
|
Yüksek gaz oranı, hafif tadı ve
keskin “cila”
|
Tavuk, deniz mahsülleri, peynir ve limon
|
Blonde (sarı) ale
|
%4-7
|
20-30
|
Düşük veya orta seviyede şerbetçi otu keskinliği
ile hafif malt tadı
|
Tatlı veya acı yiyecekler
|
Hefeweizen (Bugday mayası)
|
%4-7
|
15
|
Bulanık görüntü ve belirgin maya tadı
|
Hardal, salatalık turşusu ve yaban
turbu gibi asidik ve acı yiyecekler
|
Pale (açık renkli) ale
|
%4 civarı
|
50-100
|
Yoğun şerbetçi otu aroması ve orta derecede
keskin tat
|
Acılı, tütsülü veya aroması bol tatlar
|
IPA (Indian Pale Ale)
(Hint açık renkli ale)
|
%6-7
|
50-100
|
Bastan sona kadar belirgin şerbetçi otu
keskinliği
|
Tuzlu, acılı yiyecekler, kızartmalar, burgerler
|
Amber Ale
|
%4-7
|
20-60
|
Şerbetçi otu keskinliği ile dengelenmiş malt tadı
|
Burger, acılı yiyecekler, pizza, kızartmalar,
biftek
|
Irish Red
(Irlanda Kirmzı 2) ale
|
%4-6
|
50-100
|
Malt vurgusu ve hafif karamel tadı
|
Acılı ve tütsülenmiş yemekler, mangalda tavuk ve
sıgır eti
|
Brown (kahverengi) ale
|
%4-6
|
20-60
|
Karamel ve toffee tadı ile koyu bir malt tadı
|
Peynir, et, sonbahar sebzeleri, burgerler, deniz
mahsülleri
|
Porter
|
%4-5
|
30-60
|
Çikolata tadı ile hafif kavrulmuş “cila”
|
Somon balığı gibi yağ oranı yüksek balıklar,
mangal, sosis, kırmızı et
|
Stout
|
%5-10
|
30-60
|
Ağır kavrulmuş tat, kahve emaresi
|
Kavrulmuş ve tütsülenmiş yiyecekler, mangal, tuzlu yiyecekler, çikolata
|
*Alkol dereceleri ortalama olarak
verilmiştir.