Xingu – Original Black (Brezilya)



Xingu Black oldukça ilginç bir hikayeye sahip bir bira. Biranın yolculuğu, araştırmalarında Amazon yağmur ormanlarında mısır ve manyok (Amerika kıtasının tropikal ve yarı tropikal bölgelerinde yetişen, bol nişastalı bir bitki) ile üretilen ve doğal yollardan mayalanan bir siyah biranın 1557 yılına dayanan yazılı kayıtlarına ulaşan bir Amerikalı antropolog ve bira tarihi uzmanı Alan’ın, bu birayı yeniden canlandırma isteği ile 1987 yılında başlar. 

Bira aşığı Alan, biranın üretimi için Brezilya’nın büyük bira imalathanelerinin kapısını çalar, ancak çaldığı tüm kapılar yüzüne kapanır. Brezilyalı Cesario Mello Franco, Alan ile işbirliği yapmaya karar verir, ancak kendisi biralar ile ilgili bilgi sahibi değildir. 



Cesario, Brezilya’nın irili ufaklı bira imalathanelerinden, 6 ay kadar sürekli “Hayır” cevabı almasının ardından, çok küçük bir bira imalathesi olan ve borç batağındaki Cervejaria Caçadorense’den olumlu yanıt alır. Santa Catarina eyaletinin ufak ve dağlık Caçador kasabasında, Caçador’un bira ustası, Alan’ın Amazon biraları üzerine olan araştırmalarından faydalanarak yaptığı deneyler sonunda Brezilya ile Avrupa bira kültürlerini birleştiren,  lezzetli ve orijinal bir bira üretmeyi başarır.

Alan, prestijli New York Amerikan Mutfak Enstitüsü (American Culinary Institute of New York) ile biranın resmi sunumu için anlaşmaya varır. Biranın, Enstitü tarafından desteklenmesi ile birçok mağaza, restorantın yanı sıra medya da biraya el uzatır. 

Adını, Amazon Nehri’nin bir kolu olan Xingu Nehri’nden alan Xingu, 1988 yılında böylece doğmuş olur. Xingu nehri ise adını bölgede yaşayan Xingulardan alır ve Xingu'nun logosunda yer alan ok atan yerli ise Xingulara ithaf edilmiştir. Kıtasında el yapımı biraların öncüsü olan Xingu, tüm Amerika kıtasında yalnızca 100 kadar küçük imalathane var iken yolculuğuna başlamıştır. Günümüzde ise bu sayı iki bin beş yüzün üzerindedir, ancak bu imalathanelerin sadece çok azı küresel olarak varlık gösterebilmiştir. Xingu, Brezilya ve ABD dışında, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere ve Çin’de başarılı olmuştur. 

Artık, Chicago İçecek Tadım Ensitüsü (Beverage Tasting Institute of Chicago) tarafından en iyi koyu lager bira alanında iki kez Altın Madalya ile ödüllendirilen Xingu Black’i yudumlama zamanı... 

Bira tipi: Schwarzbier (Siyah bira/Koyu lager)
İçindekiler: Su, malt, tahıllar, karbonhidrat, şerbetçiotu, karamel INS 150c, stabilizör INS 405, antioksidanlar INS 316 ve INS 224.
Hacim: 35.5 cl. (şişe)
Alkol oranı: %4.6

Yorumlarımız

Renk: Siyah
Köpük: Yarım parmak kalınlığında ve kalıcı değil
Koku: Malt, kahve ve çikolata birleşimi olan sert bir koku

İlk yudumda neredeyse bir stout içtiginizi düşündüren doygun ve yoğun bir malt tadı var. Maltın yoğunlugu dilde kesin olarak hissediliyor.
Ardından gelen tat ise maltın yoğun tadı ile devam ediyor. İçerisindeki gaz oranı oldukça hissedilen Xingu, pilsner ile stout arasında bir lezzet sunuyor.
Sonlara doğru biraz stout biraz da pilsneri andıran aroma devam ediyor. Gaz oldukça baskın olarak hissedilmeye başlıyor. Damakta ise yoğun, fakat rahatsız etmeyecek ve sert olmayan bir şekilde malt tadı bırakıyor.
Birlikte tüketilebilecek yiyecek(ler): Tavada kızartılmış veya mangalda balık.
Son not: Avrupa’da imal edilen koyu biraları andıran ve yoğun bir malt tadına sahip bir Brezilya birası.

Biracilar.com Puanı: 7/10