3 Fonteinen – Intense Red Oude Kriek (Belçika)


Sevgililer gününe özel olarak sıradışı bir bira tattık! Belkiça’nın meyveli bira üretiminde saygın bir yere sahip olan 3 Fonteinen’den ”Intense Red Oude Kriek” ile sizlerleyiz! Intense Red Oude Kriek’in en önemli özelliği %40’ının vişneden oluşmasıdır. Üstelik meyve suyundan değil, bütün olarak ilave edilmiş vişnelerden! Adını da bu sebeple ”Intense Red” yani yoğun (veya arzulu!) kırmızı olarak almıştır. ”Oude Kriek”in Türkçe anlamı ise eski (geleneksel) vişnedir. Sevgililer gününde de böyle yoğun, arzulu ve bir o kadar kırmızı bir bira paylaşmak yakışırdı elbette!






3 Fonteinen bira imalathanesi Belçika’nın başkenti Brüksel yakınlarındaki Felemenk şehri olan Beersel’de bulunmaktadır. 3 Fonteinen, 1887 yılında kafe olarak kurulmuş ve bira üretimine burada başlamıştır. Kafe daha sonra restoranta dönüşerek büyümüştür. 1998 yılında ise bünyesinde bira üretim donanımı kurarak daha fazla bira üretmeye başlamıştır. 3 Fonteinen’in ayırt edici özelligi ise geleneksel ”lambic” tarzı meyveli bira üretmeleridir. Lambic tarzı biralar, spontane olarak doğal mayalanma sayesinde üretilmektedir. 3 Fonteinen, bu süreci meşe fıçılarında yıllandırarak uygulamaktadır. Ayrıca imalathane, biralarında şeker ve renklendirici gibi hiçbir katkı maddesi bulundurmadığını belirtmektedir. 

Biz, 3 Fonteinen - Intense Red Oude Kriek’i tadarken büyük bir keyif aldık. Umarız siz de bu ilginç biranın yorumunu okurken keyif alırsınız. Şerefe!

Bira tipi: Lambic – Fruit (Meyveli)
İçindekiler: Su, malt, buğday, şerbetçi otu, %40 vişne
Hacim: 37.5 cl. (şişe)
Alkol oranı: %5

Yorumlarımız

Renk: Koyu kırmızı-Bordo
Köpük: Yok.
Koku: Şarabı anımsatan vişne kokusu.

İlk yudumda yoğun bir vişne tadı alıyorsunuz. Sanki güzel bir vişne suyu içer gibi. Hemen ardından, rahatsız edici düzeyde olmayan, hafif bir acılık bırakıyor. Bu sertlik vişne aroması ile birlikte çok hoş bir hal alıyor. Özellikle ilk yudumda, tam yutkunurken alkolü hissedebiliyorsunuz. Daha tadımın ilk evresinde kalitelisini göstermeyi başardı. Sanki daha önce tatmadığımız sert ve kaliteli bir vişne suyu içiyormuşuz gibi hissettik.
Ardından gelen tat ise vişne yoğunluğu ile devam etmekte. Dilinizin ucunda çok hafif gazı hissetmeye başlıyorsunuz. 3 Fonteinen - Intense Red Oude Kriek, oldukça ferah, rahat içilen ve kısa sürede gazın etkisini hissettiren bir bira.
Sonlara doğru vişne tadı iyice baş gösterdi. Tat güzel bir şekilde durulaştı. Ekşilik aromayı dengeli bir şekilde domine etti. Damakta da ekşi ve keyifli bir aroma bıraktı.
Birlikte tüketilebilecek yiyecek(ler): Entrecôte ve kuzu pirzola gibi şık et yemekleri ile tüketilmesini öneriyoruz.
Son Not: 3 Fonteinen – Intense Red Oude Kriek’in dikkat çekici ve ayırt edici özelliği ise benzer meyveli biralara kıyasla yüksek oranda alkol içermesidir. Gayet kolay içilen yoğun vişne aromalı, ekşi ve hiçbir eksiklik hissettirmeyen bir lezzet. Biraya alışkın olmayanların ve içkilerde meyve aromalarını tercih edenler için oldukça uygun bir seçenek. Eğer farklı bir lezzet denemek istiyorsanız kesinlikle tavsiye ederiz! 

Biracilar.com Puanı: 10/10