Midtfyns Bryghus – Stout (Danimarka)

Midtfyns Bryghus, Danimarka’nın ortasında bulunan Fyn adasında 2004 yılında kurulmuştur. İmalathane’nin ilk mekanı Brobyværk şehrindeki eski bir kasap dükkanıdır. İmalathane ilk biralarını 2005 yılında üretmeye başlamıştır. 

İlk yıllarında ürettiği biralar ise haklarını satın aldıkları iki İskoç birasıdır. Bu İskoç biralarından birisi 2007 yılında Midtfyns Bryghus’un başını derde sokmuştur. Bu bira adını Mel Gibson’un unutulmaz filmlerinden biri olan Braveheart’dan almıştır. Filmin isim hakkını elinde tutan film şirketi, Midtfyns Bryghus’un bu ismi kullanmasına izin vermememiştir.




Bu biranın on yıl öncesinde aynı isimle İskoçya’da üretilmiş olmasından dolayı bu gerekçeye anlam veremeyen Midtfyns Bryghus, bu olayı kamuoyuna taşımış, ve bu olay sayesinde gayet ilgi çekmiştir. Fakat, Midtfyns Bryghus bu biranın üretimine son vermek zorunda kalmıştır.

İmalathane bu olayın ardından çeşitli biralar üreterek edinmiş olduğu ünü iyi degerlendirip Danimarka’nın bira piyasasında yerini almıştır. Yıldızı gittikçe yükselen Midtfyns Bryghus, başta İskandinav ülkeleri olmak üzere, Almanya, Canada ve Çin’e biralarını pazarlamaktadır ve daha geniş pazarlara yayılmak istemektedir.

Sizler için tatmış olduğumuz ’Midtfyns Bryghus – Stout’ da bu başarı hikayesinin sadece bir parçasıdır.

Bira tipi: Stout
İçindekiler: Arpa maltı, çavdar maltı
Hacim: 50 cl. (şişe)
Alkol oranı: % 7.2
Servis: 10-14°C

Yorumlarımız

Renk: Siyah
Köpük: İyi oranda köpük
Koku: Çikolata ve hafif kahveyi andırıyor. Meyan kökünden olsa gerek hafif de bir ferahlık var

İlk yudumda bitter çikolata tadı geliyor. Belki de şu ana kadar içtiğimiz en belirgin çikolata tadını verdi diyebiliriz. Sanki damakta çikolata eriyor gibi. Midtfyns Bryghus – Stout, gayet dolgun bir lezzete sahip.
Ardından gelen tat ise daha da sert bir aromaya dönüştü. Fakat, rahatsız edici düzeyde değil. Bu evreye kadar gayet tutarlı bir bira olduğunu söyleyebiliriz.
Sonlara doğru alkol oranı sonlara doğru hissedilmeye başlanıyor, ve biranın tadı keskinleşiyor. Midtfyns Bryghus – Stout, buna rağmen dolgun lezzetinden ödün vermiyor.
Birlikte tüketilebilecek yiyecek(ler): Kaşar peyniri, sütlü çikolata veya incir, hurma gibi koyu meyveler ile keyifle tüketilebilir.
Son not: Kusursuz bir koyu bira. Kesinlikle tavsiye edilir.


Biracilar.com Puanı: 10/10