Einstök – Icelandic Toasted Porter (İzlanda)

Einstök Bira İmalathanesi 2010 yılında İzlanda’nin kuzey kutup dairesinin yaklaşık 100 km güneyinde bir balıkçı limanı olan Akureyri’de kurulmuştur. Einstök biralarında yağmur ve Hlíðarfjall dağı eteklerindeki tarih öncesi buzullardan, antik lavların içinden geçerek yeryüzündeki en saf ve bira üretimi için en uygun nitelikteki su kullanılmaktadır. İmalathanenin tüm biraları %100 vegan ürünüdür ve genetiği değiştirilmiş hiçbir madde içermez. Icelandic Toasted Porter, İzlanda’nin doğal kaynak suları dışında, otantik İzlanda kahvesi de içermektedir. Ham maddeleri ve etiketlerindeki Viking logosundan da anlaşıldığı üzere, Einstök şirketinin, İzlanda adasına özgü bir bira yarattığı söylenebilir. Șirket, bu özgünlüğü adında da yansıtmaktadır. ”Einstök” kelimesinin Türkçe karşılığı ”eşsiz” dir.


Bira tipi: Porter
İçindekiler: Lager maltı, munich maltı, çikolata maltı, bavyera şerbetçi otları ve kavrulmuş İzlanda kahvesi
Hacim: 33 cl. (şişe)
Alkol oranı: %6

Yorumlarımız

Renk: Siyah.
Köpük: Yaklaşık bir parmak kalınlığında, kalıcı olmayan bir köpük.
Koku: Kahve ve bitter çikolatayı andıran koyu bir koku hakim.

İlk yudumda adına yaraşır bir şekilde kavrulmuş ve hafif yanık bir tat veriyor. Kahve aroması da damağı okşuyor. Daha ilk yudumlarda gayet yoğun bir aroma ve hissiyat veriyor.
Ardından gelen tat ise başlangıca kıyasla daha kuru bir tat bırakıyor damakta. Hafifliği ile alkol oranını pek hissettirmiyor ve rahat bir içim sağlıyor.
Sonlara doğru kahve ve çikolata tadının baskınlığı artmış bir şekilde hissediliyor ve daha önce olmayan, hafif bir acılık baş gösteriyor. Damakta da aynı şekilde, parallel bir tat kalıyor.
Birlikte tüketilebilecek yiyecek(ler): Mezeler, açık sandviçler ve bitter çikolata Einstök Toasted Porter’ın tadını tamamlayacak yiyeceklerdir.
Son not: Einstök Toasted Porter, kendine özgü yanık ve kavrulmuş aroması ile denemeye değer, değişik ve hoş bir bira olarak kayıtlarımıza geçiyor. Kesinlikle olumlu hatırlanacak bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz.  


Biracilar.com Puanı: 8/10