Almanya’nın Köln şehrinde 1302 yılına dayanan bir bira geleneği sürmektedir. Bu tarihi geleneğin merkezi ise bira imalathaneleri ile ünlü olan şehrin Eigelstein sokağıdır. Gaffel markası 1908 yılında Köln şehri için tarihsel önem taşıyan bu sokakta kurulmuştur. Adını 14. yüzyılın sonlarında Köln’ün siyasi hayatında önemli izler bırakmış olan ”Gaffel” esnaf loncasından almaktadır. Kölsch biraları ise adından da anlaşılacağı üzere Köln şehrine özgü bira tipidir.
Bira tipi: Kölsch (çok mayalanmış bira)
İçindekiler: Su, arpa maltı, şerbetçi otu özütü
Hacim: 50 cl. (Kutu)
Alkol oranı: %4.8
Yorumlarımız
Renk: Açık ve hafif bulanık bir sarı.
Köpük: Yok denilecek kadar az.
Koku: Hafif tatlı olmasıyla beraber asidi de andıran bir kokusu
var.
İlk
yudumda sert
bir bira olduğunu hissediyorsunuz. Biranın tadı baya keskin. Çok farklı bir acılığı
var. Fakat, bu ne yazık ki kötü anlamda bir farklılık. İlk yuduma bakarak
keskinliğin bu kadar egemen olması bizim için alışılagelen bir durum değil.
Özellikle alkol oranı gayet ortalama iken.
Ardından
gelen tat ise
kısa süreliğine ferah bir çiçek aroması veriyor. Fakat, hemen ardından acı bir
tat hakim oluyor. Tam hoş bir aroma alıdığınızı zannederken acılık maalesef
aromayı bastırıyor.
Sonlara
doğru iyice
kötü bir acılık baş gösteriyor. Son yudumları zorlanarak içerken yüz
ifadelerimizin kötü anlamda değiştiğini fark ettik. Damakta da kötü bir tat bıraktı.
Birlikte
tüketilebilecek yiyecek(ler): Acılığı
kesebilecek oranda tuzlu yiyecekler.
Son
not: Gaffel
– Kölsch, bizim için açıkcası kötü bir tecrübe oldu. Biz beğenmedik. Fakat,
birada acılığı arayanlar için bir seçenek olabilir.
Biracilar.com
Puanı: 2.5/10